Start Direct login
Methoden & technieken

Beweging in coaching

Coaching gebeurt vaak zittend. Terwijl mensen gemaakt zijn voor beweging en ritme. In zijn blogs en Masterclass laat NLP Trainer Ronald Pieters zien hoe je dat toevoegt aan je coaching.

uten leestijd

In mijn reis als trainer en coach liep ik soms tegen bepaalde uitdagingen aan. Ik kon bij sommige cliënten minder gemakkelijk rapport maken en liep tegen weerstand aan. Ook kreeg ik dikwijls cliënten niet in je juiste stemming, en soms mijzelf ook niet.

Totdat ik doorkreeg dat statisch coachen of trainen, waarbij ik en de ander voor het grootste deel zit met een lage hartslag, niet altijd ideaal is! Ik ging op onderzoek uit op welke manieren ik nog meer kon trainen en coachen, en het belangrijkste inzicht was het bewust toevoegen van beweging!

In het NLP-communicatiemodel is te zien dat interne voorstelling, stemming en fysiologie onlosmakelijk en wederzijds met elkaar verbonden zijn. Als je aan iets onprettigs denkt, stuur dat je stemming en dat voel je ook direct in je lichaam.

Fysiologie = stemming

De andere kant is ook herkenbaar. Verander iets in je fysiologie, dan kan dat een effect op je stemming hebben, en daarmee op je gedachten. Denk bijvoorbeeld nog een keer na over een probleem, alleen dan nu na het wandelen of sporten. Door de verandering in stemming ben je vaak beter in staat om rationeel erover na te denken en te relativeren.

Een aanpassing in je fysiologie is vaak makkelijker te maken dan een aanpassing in je stemming. In een vingerknip van “onzeker” naar “zeker” gebeurt niet zomaar. Je kunt wel ten alle tijden jezelf in beweging zetten, je ademhaling sturen of andere fysiologische aspecten veranderen.

In de jager-verzamelaartijd waren wij als mens constant in beweging. We renden ongeveer 10 tot 20km per dag. En dan niet op geasfalteerde wegen met thermokleding, maar op verschrikkelijk terrein met wisselende
weersomstandigheden. Als we te lang stil stonden, waren we in gevaar voor roofdieren. Het brein was erop gericht, om in beweging te zijn.

Vanaf de agrarische evolutie konden we het ons permitteren om meer op een plek te blijven. Tot op dit moment zitten de meesten van ons het grootste gedeelte van de dag. Bewegen wordt gezien als een activiteit in plaats van de standaard. De meeste trainingen, coaching of therapie worden ook nog veelal zittend gegeven. Daarbij wordt van de trainers en coaches verwacht dat ze vooral luisterend en conversationeel sterk zijn.

Ondanks de voordelen en de kracht hiervan, worden de voordelen van beweging dan uitgesloten. Het brein, waar de uitdaging/probleem van de client plaatsvindt, werkt het beste in beweging. Bewegen zorgt er namelijk voor dat er glucose en zuurstof naar brein wordt gestuurd (John Medina, Brain Rules). In beweging worden er ook meer giftige electroden uit het brein gespoeld en wordt er proteïne gestimuleerd die neurons verbindt. Ideaal als je bezig bent als coach om nieuwe neurale netwerken te stimuleren bij je cliënten, en je op zoek bent naar neuroplasticiteit!

Via mijn blogs neem ik jullie mee in hoe ik beweging, rituelen en ritme toevoeg in mijn coaching. Het heeft mij veel opgeleverd om breder te denken dan de klassieke wijze van coaching. Geen mens is hetzelfde, dus hoe flexibeler je ben als coach, des te beter zullen je resultaten zijn.

Word lid van de Coachtribe om de volledige masterclass te bekijken

  • Wekelijks nieuwe video's en podcasts
  • Onmisbare checklists en stappenplannen
  • Krijg direct toegang tot het complete aanbod
Word nu lid!

Jouw collega's in de CoachTribe

  • Laura gaf een reactie op artikel “Het levenswiel” zojuist
  • Justin heeft zijn/haar profiel bijgewerkt 2 dagen geleden