Start Direct login
Methoden & technieken

Hoe ga je om met een cliënt die geen resultaat boekt?

Resultaat is het sleutelwoord van jou als coach. Het is de reden dat een cliënt voor jou heeft gekozen. Maar soms komt de client ondanks jouw coaching niet verder.

uten leestijd

Resultaat is het sleutelwoord van jou als coach. Dat is waar het allemaal om draait. Het resultaat is de reden dat een cliënt voor jou heeft gekozen. Het kan echter zo zijn dat de cliënt ondanks jouw coaching niet verder komt. Vaak is deze situatie terug te leiden naar twee mogelijke scenario’s: 

  1. Je cliënt doet wel wat er afgesproken is en zet de nodige stappen. 
  2. Je cliënt doet niet wat er afgesproken is en komt niet in beweging.

Jouw client doet wat er is afgesproken

Als jouw cliënt de stappen uitvoert die in het begin zijn bepaald en de gestelde doelen toch niet haalt, dan gaat er wat mis. In dit geval is het goed om in te zoomen en te kijken naar wat er precies gebeurt. Als jouw cliënt 30 kilo wil afvallen maar in plaats daar van bijkomt, klopt er iets niet. Je wilt specifieker kijken naar de exacte inname van calorieën en de mate van bewegen in termen van hartslagverhoging weten. Kortom: kijk vanuit jouw expertise waar het nodig is om dingen te veranderen. 

Jouw client doet niet wat er is afgesproken

Wanneer jouw cliënt niet doet wat nodig of afgesproken is, dan is er iets anders aan de hand. Gek is dit niet, want tot nu toe heeft jouw cliënt niet zijn of haar gewenste resultaten behaald. Een coach inschakelen is enorm effectief, maar de cliënt moet wel zelf het werk doen. Het is jouw taak als coach om te laten zien dat het anders kan. Je kunt echter niet de push-ups voor jouw cliënt doen. Samen met je cliënt ga je obstakels identificeren en oplossingsgericht weghalen. Jij creëert het kader, helpt waar mogelijk en de cliënt doet het uiteindelijke werk. Focus daarom op processen en systemen als jouw cliënt niet doet wat er nodig is. Maak het voor de cliënt zo makkelijk een aantrekkelijk mogelijk om wél te doen wat nodig is. 

Wil je meer weten over hoe je als coach begint? In dit artikel lees je meer over hoe je zorgt dat jouw cliënt resultaat boekt. Ben je er klaar voor om jouw coachingbusiness een enorme boost te geven? In CoachTribe word je tijdens de online programma’s, zoomsessies en 1-op-1 coachen door ervaren coaches begeleid in jouw reis naar jouw droomleven als coach. Wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina. 

Elke maand worden er nieuwe artikelen geplaatst

Blijf op de hoogte