Het levenswiel
Methoden & technieken
Marcel Meijlink
Methoden & technieken
05/22/2024
2 min
0

Het levenswiel als ultieme tool voor coaches

05/22/2024
2 min
0

Het levenswiel is één van de meest gebruikte tools in de wereld van coaching. Logisch! Het is de perfecte manier om jouw client van a naar b te krijgen. Je creëert namelijk een overzicht van de gebieden waarin jouw client kan groeien. Wil jij als coach het levenswiel effectief gebruiken bij cliënten, lange en waardevolle relaties opbouwen met jouw cliënten en een expert worden op het gebied van het levenswiel? Dan is dit artikel voor jou!

Wat is het levenswiel?

Het levenswiel, ook wel bekend als het ‘wiel van het leven', ‘balanswiel' of ‘coaching wiel', is een visueel hulpmiddel. Het kan je helpen om te bepalen waar je staat in de verschillende belangrijke gebieden van het leven. 

Het concept van het levenswiel is in de jaren 60 door Paul Meyer. Meyer's doel met het levenswiel was om mensen hun doelen te laten bepalen en behalen. Aan welke gebieden moet worden gewerkt, om een zo ​​holistisch evenwicht in het leven te bereiken? Het laat je jouw leven per aspect en in zijn geheel bekijken.

De onderdelen die voor balans zorgen

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het levenswiel de vorm van een wiel of een cirkel, die is onderverdeeld in 8 tot 10 categorieën. Deze onderdelen worden als cruciaal beschouwd voor het leiden van een fantastisch evenwichtig leven. De onderdelen van het levenswiel kunnen variëren, maar bestaan ​​meestal uit levensgebieden zoals carrière, relatie, gezondheid, financiën, familie enz.

Elk van deze onderdelen krijgt een score toegewezen door jouw coaching client, die vervolgens wordt vergeleken met zijn of haar ideale score voor de categorie. Dit zorgt voor een visueel contrast tussen de huidige realiteit en de gewenste realiteit. 

Als de huidige score van je cliënt in 'gezin' bijvoorbeeld een 5 is en zijn ideale score een 10 is, zal deze oefening helpen deze groeikans te herkennen. Vervolgens geeft dit het inzicht om dit op te vullen in het echte leven! 

Waarom levens veranderen door het levenswiel

De kracht van het levenswiel ligt in de eenvoud er van. In plaats van met ingewikkelde beoordelingen en onbegrijpelijk jargon met cliënten te praten, laat het een duidelijk visueel patroon zien.

Het levenswiel geeft cliënten kracht, omdat het hen direct een overzicht van hun leven geeft. Een overzicht dat ze kunnen begrijpen, analyseren en verbeteren. Door ze gebieden van hun leven te laten zien waar ze het goed in doen, maar ook andere die meer werk nodig hebben, legt de tool ze het lot in eigen handen. 

Bovendien speelt het symbool van een wiel een belangrijke rol bij het suggereren van beweging, balans en de kans om je leven in de juiste richting te sturen. Door deze symboliek spreekt het klanten op onbewust niveau aan.

Hoe gebruik je het levenswiel?

Het levenswiel is een eenvoudig hulpmiddel dat kan worden gebruikt om het huidige leven van jouw cliënt te onderzoeken en te vergelijken met het leven dat hij of zij voor zich ziet. Het kan je helpen valkuilen in het leven op te sporen, die ze kunnen opvullen door bepaalde gedragspatronen te veranderen.

In de CoachTribe vind je verschillende programma’s waar onder andere het levenswiel in wordt besproken. Ook leer jij als coach hoe jij effectief en efficiënt een coachgesprek kan aangaan. Schrijf je daarom direct in! Is de CoachTribe op dit moment niet open? Door je in te schrijven op de nieuwsbrief ben jij als eerste op de hoogte van nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching.

Reacties
Categorieën