Ondernemen
vincent@unlp.nl
Ondernemen
01/17/2022
1 min
0

Hoe begin je als coach? (zonder opleiding, ervaring of netwerk)

01/17/2022
1 min
0

De vraag naar coaches is de laatste jaren flink aan het toenemen. Mensen willen snel van problemen af, willen groeien en bloeien. Een effectieve coach kan hierin een belangrijke rol spelen om de cliënt te helpen uitzoeken wat iemand écht wil en mogelijke obstakels zijn. Maar hoe begin je als coach? Kan iedereen een goede coach zijn, waar moet je op letten en wat zijn veelgemaakte fouten?

Inhoudsopgave

 1. Wat is coaching? 
 2. Waarom is coaching zo populair? 
 3. Wat zijn de voordelen van coaching? 
 4. Hoe word je een coach? 
 5. Wat is de structuur van een waardevolle coaching sessie? 
 6. Stuur je cliënt een intake-vragenlijst
 7. Structureer je sessies
 8. Hoe lang duurt een sessie? 
 9. Wat doe je na een coachingsessie? 
 10. Wat zijn goede coaching vragen? 
 11. Hoe zorg je ervoor dat je cliënt resultaat boekt? 
 12. Hoe beantwoord je vragen waarop je het antwoord niet weet?
 13. Wat doe je met een cliënt die te hoge verwachtingen heeft? 
 14. Een cliënt stop met betalen of laat lang niets van zich horen
 15. Hoe ga je van 1-op-1 coaching naar groepscoaching? 
 16. Wat is jouw volgende stap? 

Wat is coaching? 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat coaching wel, maar ook zeker wat het niet is. Er zijn namelijk veel misverstanden over coaching die ervoor zorgen dat veel mensen niet als coach durven te starten. Omdat er vaak nog gedacht wordt dat er nog meer opleidingen gedaan moeten worden, meer kennis opgedaan moet worden of dat er een netwerk moet worden vergaard. Een coach is simpel gezegd iemand die de cliënt helpt om van A naar B te komen. Dat doe je eigenlijk door middel van 3 instrumenten die je tot je beschikking hebt, waar later in dit artikel verder op in wordt gegaan. 

Het gaat dus om resultaat. Niet om het eindeloos praten over je jeugd, over obstakels en allerlei zaken waar je tegenaan loopt. Dat kan wel besproken worden, maar dat is dan omdat het in de weg staat van hetgeen je wilt. Coaching gaat over resultaat.

Waarom is coaching zo populair?

Coaching is enorm populair en nog steeds aan het groeien. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Een daarvan is het feit dat mensen steeds meer waarde hechten aan groeien en bloeien. We willen het maximale halen uit onszelf. En omdat er in het dagelijkse leven geen tijd is om je hiermee bezig te houden, kun je met coaching heel ver komen en bereik je datgene wat je wilt.

Reacties
Categorieën